Toen we in de jaren 70 en 80 de hype van de burgerband beleefde, ontstond er nog een andere fenomeen. De skipkaart dit zijn intrede. Er werd een persoonlijke kaart gemaakt voor het station. De kleurrijke kaarten werden veelal met de hand getekend en voorzien van de skipnaam, plaats, en de operator naam. En vooral de skipnaam was een herkenningspunt voor veel stations. De gekste namen werden er bedacht. Namen zoals: de hete man, de eenzame trucker en zo nog een paar duizend. 🙂

Er ontstond een ware ruilhandel en er werd driftig geprobeerd om al die verschillende kaarten bemachtigen. De drukkerij bedrijven waren er goed mee. Van normaal papier tot en met glanzende kaarten, het was allemaal mogelijk. Van sommige kaarten werd je soms even stil. Want het waren prachtige kunstwerken, met plaatjes die te maken hadden met de hobby of werk en dorpsgezichten. Het was een mooie tijd. En roept bij jullie ook vast herinneringen op.
Anno 2021 gebruiken we QSL kaarten om een DX verbinding te bevestigen, Veel Amateurs doen dit tegenwoordig digitaal en sturen een kaart per mail. Maar er zijn ook nog stations die een papieren versie keurig op de post doen. En dan afwachten of je ook een QSL kaart terug krijgt, En veelal gebeurd dit ook. En worden er ook foto’s en een persoonlijk verhaaltje bijgedaan. Het is een feestje als je een kaart in de bus vind of in de mail krijgt. ( de laatst scheelt je wel een hoop postzegels).
Tegenwoordig gebruiken we geen skipnaam meer maar roepen we de call om makkelijker duidelijk te maken vanuit welk land we roepen. Maar het hoef natuurlijk niet, maar gemak dient de mens.
