Als consument denk je er niet over na. Je koopt een camera of babyfoon en je veroorzaakt hiermee storing. Deze storing kan invloed hebben op uw eigen apparatuur in huis of erger bij de buren.
Tegenwoordig kopen we met zijn allen met veel gemak op het internet. En de keuze is reuze, van deurbel tot babyfoon. Je koopt het bij Ali of Wish en je gaat ervan uit dat deze apparatuur ook toegestaan is om te gebruiken. Vaak is dit ook wel het geval maar soms ook niet. Dat goedkoop vaak duurkoop is blijkt uit de slechte beveiliging van dit soort artikelen. Met een beetje pech kan je buurman of buurvrouw gezellig meekijken op de draadloze camera of luisteren naar uw gesprek wat u voert met uw kleine. Vaak zijn dit geen spannende gesprekken, maar de gevoeligheid van uw babyfoon kan soms wat verder reiken dan de slaapkamer van uw kind.
Op 15-12-2021 verscheen er al een artikel over de niet Europese webshops op de webpagina van het Agentschap Telecom met de kop:
Apparatuur uit niet-Europese webshops voldoet vaak niet aan de eisen en kan gevaarlijk zijn.
Internet staat vol met webshops die elektronische artikelen verkopen. Het aantal producten dat aangeboden wordt, is gigantisch en neemt nog dagelijks toe. Veel van deze apparatuur is afkomstig van webshops uit het Verre Oosten, zoals Alieexpress en Lightinthebox. Lees hier verder…..
En op 21 maart 2022 verscheen er een nieuwe campagne bij het AT met de titel “Stoor ik” . Deze campagne wil de onwetende consumenten bewust maken van niet goedgekeurde CE apparatuur die ze in huis hebben.
Stoor ik?
De campagne wil mensen bewustmaken van de storingsrisico’s van apparaten die geen CE-markering hebben. Apparaten zonder CE-markering veroorzaken vaker storing op het wifinetwerk thuis, op smart camera’s of op andere apparaten die mensen in huis hebben. Ook zijn ze makkelijker te hacken en is er een groter brand- of ontploffingsgevaar bij het gebruik. Lees hier verder…
Ook zonnepanelen met de bijbehorende omvormers zorgen voor storing. En daar hoeven we de korte golf luisteraars niks over te vertellen. Ook de USB laders, ledverlichting en de plasmaschermen zorgen voor overlast.
Advies is ook altijd goed te letten op de aanwezigheid van de CE-markering. Met die markering geeft de fabrikant aan dat het product voldoet aan de Europese eisen. Let ook op de aanwezigheid van een handleiding in de Nederlandse of Engelse taal, zodat installatie- en gebruiksinstructies opgevolgd kunnen worden.
