Vroeger stond op elk woonhuis een antenne, en we vonden dat niet raar. Want om tv te kijken of radio te luisteren was er nu eenmaal een antenne nodig.

Met de komst van de kabel en schotelantenne verdwenen de masten van het dak. De roestige bouten in de schoorsteen herinneren je nog aan deze tijd. Een antenne was immers geen probleem en het hoorde bij het landschap. In de polder stonden masten bij boerderijen van wel 8 meter hoog om de tv en radio signalen te kunnen ontvangen.

In de steden verdwenen langzaam aan de antennes en werd de rol overgenomen door de kabel en satelliet ontvangers. En nog later mocht je een schotel antenne niet meer aan de voorzijde van je woning plaatsen.

Maar in deze toekomstige tijd verschijnen er weer overal antennes. Of was u dat nog niet opgevallen? Want met de opkomst van de mobiele GSM en de C2000 netwerken zien we overal weer masten verschijnen. Want u wilt graag dekking met uw GSM en wilt altijd bereikbaar zijn. Het aantal antennes gaat de komende jaren weer toenemen, want meer mensen, meer woningen dus een betere dekking. Met als gevolg dat de daken van flats en appartementen de aangewezen plaats zijn om een mastje op te zetten.

Straling

De straling van de GSM en G4 en G5 netwerken neemt toe en sommige gebruikers zitten de ganselijk dag met hun toestel aan het oor of in de hand. En ook uw GSM voorziet u van dagelijkse straling. Meer dan de lokale amateur ooit zal opwekken, want die is niet de hele dag actief. Natuurlijk wordt er door de instanties gemonitord of de straling van de UMTS netwerken binnen de perken blijft. Maar hoe nauwkeurig gebeurd dit? in deze eeuw is er 1 ding belangrijk, economisch belang. Want we kunnen niet meer zonder en het levert de schatkist geld op.

Meten is weten…

Waar het voor de gemiddelde radioamateur een probleem is om een vergunning te krijgen voor een antennemast lijkt het voor de telecom providers geen enkel probleem. Het zendvermogen van een UMTS – GSM-installatie kan daarbij variëren tussen 1,6 en wel 35 Watt en is afhankelijk van de afstand en het aantal gebruikers op het netwerk. Maar wel continue want uw gsm blijft in contact met het netwerk. Een GSM kan wel tot 2 watt opwekken en gebruikt u tegen uw oor. Volgens vele deskundigen is de straling gevaarlijk voor de volksgezondheid en anderen zeggen weer van niet. Er wordt een beetje om de waarheid heen gedraaid en de geleerden zijn het er niet over eens. Straling het hoort bij deze eeuw en zal nog wel even nodig blijven. Is het echt de nieuwe moordenaar? We lezen het vast ooit terug in de geschiedenis boeken.

Buren

Wel is het een mooie gedachte: als uw buurman een antenne wil plaatsen op zijn dak en u vindt daar wat van. Denk dan eens aan die UMTS masten, C2000 masten en radiotorens. De buurman is bezig met zijn hobby en maakt af en toe een babbeltje. En u hoeft een antenne niet mooi te vinden, want smaken verschillen. en voor de zendamateur : als je buren nog steeds hallo zeggen dan kan je antenne nog groter :).