Dat de 27Mhz in Nederland weer aardig in de lift zit hoeven we de gemiddelde gebruiker van dit frequentie spectrum niet te vertellen. En zeker nu de band regelmatig mooie condities heeft worden er veel mooie verbindingen gemaakt.
Dat ook veel zendamateurs gebruik maken van dit bandje is natuurlijk niet raar, de roots begon voor velen op de 27mc. En ondanks dat velen hun novice halen blijft de 11 meter in trek. Veel amateur sets zijn gemodificeerd en kunnen ook zenden op de 27Mhz. Iets wat eigenlijk niet mag, want als amateur dien je eigenlijk een ander setje te gebruiken om deze band te kunnen gebruiken! Maar je kunt als je wordt gesnapt alleen een gele kaart krijgen van het RDI! En hoe groot is deze kans? Mits iemand natuurlijk contact opneemt met de kliklijn.. jaja

Ook zijn er veel stations die hun licentie behalen en er na een tijdje mee stoppen. Het bracht niet de vreugde die ze verwacht hadden. Met als gevolg dat alles al snel op marktplaats komt te staan. Ook de oudere amateurs die we spreken hebben inmiddels hun buik vol van de storing waar ze op HF mee te maken hebben. Ook de contest en digitale modus is zeker onder de oudere zend specialisten niet erg in trek. Het experimenteren met eigen bouwsels wordt minder, en het lijkt meer om puntjes en bereik te gaan. Maar met zonnepanelen en led lampjes in je buurt is het al snel over met de pret.
In Nederland zijn er z’n 13 duizend geregistreerde zendamateurs. Maar wie op de diverse banden luistert valt op dat er een grote versplintering is. En veel banden blijken maar minimaal bezet te zijn. Veel amateurs kampen met antenne problematiek, want ondanks de licentie liggen veel instanties dwars om een antenne te mogen plaatsen. En zeker op HF heb je al snel een serieuze antenne nodig. En uiteraard wil je als zendamateur experimenteren met je zelfgebouwde antennes.
In Nederland is er een grote weerstand bij het plaatsen van antennes. Omstanders vinden het raar en niet meer van deze tijd. In de jaren 80 toen de kabel tv kwam moesten de TV antennes zo snel mogelijk van het dak. Want er was immers een goed alternatief. En wanneer je nu een antenne plaatst krijg je te maken met allerlei regels en klachten van buurtbewoners.

Dat veel amateurs inmiddels uitwijken naar DMR of System Fusion is niet zo gek natuurlijk. Want de verbindingen met collega’s zijn met een kleine antenne of portofoon prima te maken. En de setjes met dit soort technologieën vinden gretig aftrek. Maar wat heeft dit nog met experimenteren te maken? De meeste kopen het spul kant en klaar in de winkel, aansluiten instellen en klaar. En geen last van storing want de dekking is prima geregeld. Maar wel een nekschot voor HF denken we. En een deel van de communicatie loopt via het internet. Maar ook de analoge repeaters worden aan elkaar gekoppeld om meer traffic te genereren.
Wel hebben de amateurs meer kans om elke dag leuke verbindingen te maken, mits actief op HF. Want is het op het ene bandje rustig dan kan men uitwijken naar een andere. Maar dat moet natuurlijk wel jou ding zijn uiteraard.
In het buitenland zien we wel meer actieve zendamateurs. Vooral in de USA is het erg in trek omdat en mast plaatsen daar niet zo problematisch is als bij ons. Er is immers meer ruimte, de grondpercelen zijn groter en dan valt een beam voor de 20 meter band niet zo op. En heeft niemand er last van. Maar dat is ook zo voor de 11 meter gebruikers, om je handen bij af te likken als je die grote antennes ziet voorbij komen op de sociale media. Maar de afstanden zijn daar ook wat groter dan in ons kikkerlandje.

De 11 meter band is drukker omdat er meer mensen actief zijn wereldwijd. En je met een simpel draadje en setje met SSB leuke afstanden kan werken. Mensen die gewoon een praatje willen maken. Zonder te veel gezeur en regeldruk, en dat sommige een beetje stout doen moet kunnen toch.

U rijd toch ook wel eens een keer te hard? 🙂
Er zijn veel hybride clubs op zoek naar nieuwe aanwas op de amateur banden. Zij pretenderen een 11 meter club te zijn maar zien maar al te graag dat je ook de overstap maakt naar de amateur banden. Ze bieden cursussen aan om jou klaar te stomen voor het examen. Een examen wat eigenlijk niet meer van deze tijd is. Maar het is natuurlijk een drempel om niet iedereen toe te laten op de speciale bandjes. Maar als doorgewinterde CBer heb jij ook de kennis van SWR en antennes. En of je nu nog echt moet weten hoe je 2 meter setje opgebouwd is?

Of de kleurcodering van weerstanden die massaal vervangen zijn door SMD componenten. Nee het examen moet op de schop, Het is niet meer van deze tijd… Electronica kennis is handig, zeker maar als je setje stuk gaat repareer je deze dan nog zelf?
Wanneer worden ze eens wakker bij al die verenigingen en komen ze op voor de leden die ze hebben? Of hebben ze geen schijn van kans bij onze overheid. Want economisch belang staat nu eenmaal voor een hobby helaas.