Het zal je maar gebeuren, je bent vrij en je wilt eens lekker een babbeltje maken. Je zet de power switch om van de voeding en je drukt op on van je bakkie en het blijft donker. Das balen, dat wordt een nieuwe halen.

Veel gebruikers van electronica apparatuur hebben er wel eens mee te maken gehad. En dan denk je gelijk “gisteren deed hij het nog“, nadat je van de eerste schrik bent bekomen ga je weer eens nadenken. Je grijpt een andere set uit je verzameling en sluit deze aan op je voeding. Potverdikke die doet het ook niet. Je duikt onder je bureau en gaat op zoek naar de stekker….Kuche kucke mag hier ook wel eens stofzuigen. 🙂

Nee die stekker zit gewoon in het stekkerblok en de lamp die er ook in zit doet het wel. Dussss…voeding stuk. Dan heb je in ieder geval wel ontdekt waar het in zit. Tegenwoordig zijn veel voedingen zonder transformator uitgevoerd en zijn er veel geschakelde voedingen. Deze zijn wel te herstellen maar je moet wel weten wat je doet. Want je wil geen netspanning op je laagspanning uitgang ( 13.8 volt) . Laten repareren is vaak te duur dus dan maar een nieuwe bestellen. Andersom is nog vervelender je 2e setje werkt wel dus je transceiver is gaan hemelen.

Wie tegenwoordig een 27mc setje open schroeft komt er al snel achter dat de elektronische componenten een stuk zijn veranderd. Waar zijn al die grote weerstanden en condensatoren gebleven? En wat zijn al die kleine dingen op de printplaat, een vergrootglas erbij en warempel er staan nummers op. Tja de nieuwe componenten lijken niet meer op die dingen van vroeger. Maar ze doen eigenlijk nog wel het zelfde maar het is allemaal een stuk kleiner geworden (SMD componenten). En ook moeilijker om zelf nog aan te sleutelen zonder speciaal gereedschap. Met een ouderwetse soldeerbout kun je bijna niks meer aanvangen en probeer je het toch dan heb je al snel kans op nog meer schade. Nee je hebt tegenwoordig al snel een speciale loep of microscoop nodig om dit soort techniek te kunnen bekijken. En een soldeerstation met warme lucht. Solderen zonder contact te maken met de print.

Gelukkig kosten die nieuwe setjes vandaag de dag niet meer zo duur, maar eigenlijk is het wel zonde om z’n apparaat van 2 jaar weg te smijten. Er zijn nog wel gespecialiseerde reparateurs te vinden maar ze worden wel steeds schaarser. Wel is het zo dat een eindtransistor of driver nog prima door jezelf te vervangen is met een compacte soldeerbout mits je deze nog kan bestellen. En zo niet kun je nog op zoek gaan naar een alternatief maar deze dient wel dezelfde specificaties te hebben. Anders zijn er meer stappen nodig en komt er wat meer kennis aan te pas.

Wanneer je setje wel aangaat maar er geen power meer uitkomt dan is vaak de boosdoener de driver of de eindtransistoren. Sommige sets hebben er meerdere. Zit er een zekering in je voedingssnoertje dan kan je deze ook checken uiteraard maar die springt meestal met een reden. En een hogere waarde erin stoppen willen we je niet adviseren want dan kan het zijn dat er nog meer schade ontstaat. 🙁

Een handige tool tegenwoordig is een digitale visuele thermometer. Hiermee kun je componenten opsporen die heel warm worden. Dit kan ook een reden aanduiden van een defecte weerstand of diode of iets dergelijks.

Want de energie moet ergens heen en met dit apparaat zie je of ergens overdreven warmte ontwikkeling ontstaat. Dit hoeft niet het defecte componentje te zijn maar kan wel een indicatie geven.

Ook is er online veel informatie te vinden tegenwoordig en kom je al snel terecht op YouTube. Of een site waar er schema’s staan over je set met ook testpunten om voltages te checken. Maar je hebt dan wel wat kennis nodig van electronica maar dan kom je een heel eindje.

Heb je er echt geen verstand van blijf er dan liever vanaf en breng je setje weg naar een hersteller. En anders koop je een nieuwe met nog meer knopjes derop. Je bent immers vrij dus je kan nog even op jacht naar de nieuwe aanwinst.